תיק עבודות מקצועי הוא כרטיס הכניסה של המועמד אל עולם העיצוב באשר הוא. ברוב מוסדות ההשכלה האקדמיים המלמדים את תחומי העיצוב על גווניהם השונים, תיק עבודות אישי הוא חלק בלתי נפרד ממבחני המיון המהווה תנאי קבלה הכרחי ללימודים.
בעולם, שבו הביקוש ללימודי עיצוב ומספר המועמדים המעוניינים בלימודי עיצוב במוסדות ההשכלה הנחשבים (כגון: בצלאל, שנקר, ויצ"ו, המכון הטכנולוגי חולון) עולה, תיק עבודות ייחודי ומקורי, הבנוי בצורה מקצועית, משחק תפקיד משמעותי בהשפעה על סיכויי הקבלה למוסדות השכלה הגבוהים ללימודי עיצוב.
במאמר הבא, נבחן את תפקידו וחשיבותו של תיק העבודות המקצועי ונסקור את הקריטריונים לבניית תיק עבודות איכותי, מקצועי ומקורי.
מהו תיק עבודות?
תיק עבודות, המכונה בעגה המקצועית פורטפוליו, הוא תיק המכיל סדרה של עבודות בעלות קונספט עיצובי מקורי, החושפות בפני הבוחנים את נקודת המבט האומנותית האישית ואת טווח הרגש, הטכניקה, היצירה והיכולת לבטא רעיונות בצורה יצירתית ומקורית ולגבשם לידי תוצר אומנותי, כגון: רישום, צילום, ציור, פסל, מיצג, תכשיט, בגד, שיר, רהיט, משחק, קראפט, דו ותלת מימד ועוד.
תיק עבודות מקצועי הוא מדד המסייע לבוחנים להכיר את המועמד ולבחון את כישרונו והתאמתו הפוטנציאלית למסלול הלימודים התובעני והתחרותי, האופייני לתחומי העיצוב השונים, לרבות: לימודי אדריכלות ועיצוב פנים, לימודי עיצוב גרפי, לימודי אומנות, לימודי אופנה, צילום, פיסול ועוד.
מהו מספר העבודות המומלץ לבניית תיק עבודות מקצועי?
תיק עבודות מקצועי, אמור להכיל בין חמש עד חמש עשרה סקיצות או עבודות. כאשר הדבר תלוי בהכרח ברמת ההשקעה הנדרשת להכנת כל עבודה ובגודלה. רצוי למקד את תשומת הלב על איכות העבודות, יותר מאשר על מספר העבודות וכך ליצור מנעד רחב של עבודות המדגימות את טווח הטכניקה של המועמד ואת יכולתו לבטא וליישם רעיונות ייחודיים וחד פעמיים.
במרבית המקרים, בוחנים רבים מחפשים אחר הגיוון, הכישרון והגמישות המחשבתית של המועמד ולכן כדאי לרכז תמיד את המיטב של המיטב.
בשביל מה אני צריך תיק עבודות?
אם ברצונכם לשפר את סיכויי הקבלה שלכם בתחום לימודי העיצוב, תיק עבודות מקצועי הוא כרטיס הכניסה שלכם אל שורות המוסד.
איך בונים תיק עבודות מקצועי?
בכדי לבנות תיק עבודות מקצועי עליכם לעקוב אחר הקריטריונים הבאים:
- ראשית, זכרו כי מטרת תיק העבודות היא להציג את השקפת העולם האישית שלכם ולהציג את יכולת הביטוי, המקוריות והכישרון שלכם. מלאו אחר הדרישות של כל מוסד, באשר למלאכת הכנת תיק העבודות והציגו מנעד עבודות מגוון ומגובש מכל תחום, בין אם זה קטעי שירה, קולאז'ים, ציורים, רישומים, עיצוב דו מימדי, פסלים, צילום ועוד.
- שנית, השתדלו ליצור תיק עבודות עם אוריינטאציה אישית, כזו שתציג את האני הפנימי האמיתי שלכם. למשל: אם עסקתם כל חייכם בתחביב מסוים, נסו לבטא זאת בעבודה עצמה. אם כל חייכם רכבתם על סוסים הפכו זאת לקונספט של עבודות וכך תיצרו עניין, ייחודיות ואינטימיות בעבודותיכם.
- שלישית, הפגינו טווח רחב של טכניקות ותחומי ידע, לרבות: ציור, צילום, רישום, שירה, תלת מימד, פיסול ועוד.
- רביעית, חשוב מאוד שהעבודות המרכיבות את תיק העבודות שלכם יהיו גולמיות וימחישו את הפוטנציאל העיצובי שבכם, מאשר שתראו עבודות "מתיימרות". למה הדבר דומה? אם ברצונכם להתקבל ללימודי אדריכלות אל תציגו בתיק העבודות שלכם דגם של וילה חלומית, אלא הציגו עבודות המוכיחות את הכישרון והחשיבה היוצרת הטמונה בכם.
- חמישית, בבואכם להציג את תיק העבודות האישי שלכם, נסו להציג את הקונספט הכללי של עבודותיכם מאשר הטכניקה עצמה. כלומר: השקיעו את מירב המאמץ בהצגת רעיונותיכם ודרך המחשבה היצירתית שלכם.
- שישית, לפני שאתם מתחילים לעבוד על תיק העבודות הקפידו לדעת מהם דרישות המוסד וכללי ההגשה של תיק העבודות ונסו ליצור תיק עבודות עדכני המראה את רגישותכם המלאה לסביבה ולאופי המוסד.
מדוע כדאי לבנות תיק עבודות מקצועי באמצעות לימודי מכינה מקצועיים?
ישנן כמה סיבות המסבירות מדוע כדאי לבנות תיק עבודות מקצועי באמצעות לימודי מכינה והנחייה מקצועית.
- ראשית, בשל הביקוש הגבוה ללימודי עיצוב במוסדות ההשכלה המובילים לעיצוב בארץ, פוחתים סיכויי הקבלה של המועמדים, כאשר מבין כל עשרה מועמדים שניגשים למבחני הקבלה מתקבל רק אדם אחד.
- שנית, לימודי מכינה מאפשרים למועמד ללטש את האיכויות המקצועיות שלו, לחדד את הכיוון והתחום העצובי אליו הוא שואף וכמובן לקבל הכשרה, הדרכה והנחייה אישית בהכנת תיק העבודות, העומד בדרישות ובסטנדרטים של מוסדות ההשכלה המובילים, לרבות: בצלאל, טכניון, שנקר, המכון הטכנולוגי חולון, ויצו ועוד.
- שלישית, שיטת הלימוד המקצועית במכינות, הבנויה לרוב מחניכה אישית, התנסות מעשית וכיתת אמן, היא מתודיקה המעודדת את היצירה והביטוי האישי של כל מועמד ומועמד ולפיכך מסייעת לו ביצירת תיק עבודות איכותי, אישי, מקצועי וייחודי.
- רביעית, לימודי מכינה מכינים את המועמד לקראת מבחני המיון ומבחני הקבלה, מלמדת את המועמדים כיצד להציג את תיק העבודות בצורה מקצועית וכיצד לעבור את הריאיון האישי. כך שלבטח היא משפרת את סיכויי הקבלה של המועמד.
- כיום ישנן מכינות בתחומי עיצוב מגוונים לרבות: מכינה לעיצוב תעשייתי, מכינה לעיצוב פנים, מכינה לאדריכלות, מכינה לעיצוב גרפי, מכינה לעיצוב אופנה, מכינה לאנימציה, מכינה לצורפות תכשיטים, מכינה לאומנות ומכינה לצילום.
טיפים להכנת תיק עבודות מנצח
- הפגינו מקוריות - בכדי לבלוט מבין מאות המועמדים, הניגשים אל מבחני הקבלה אל מוסדות הלימוד המובילים, יש להפגין מקוריות וחדשנות באמצעות שימוש בטכניקות עבודה מקוריות, שימוש בקונספט יצירתי ועבודה עם טקסטורות וחומרים בלתי שגרתיים.
- עריכה חכמה – הקדישו זמן ומחשבה לתכנון חכם של תיק העבודות, בכדי שתוכלו להציג את רעיונותיכם בצורה מקצועית ומסקרנת.
- *התאמה ספציפית - בררו מהן הדרישות המקצועיות של כל מוסד ומוסד באשר להצגת תיק העבודות ותכולתו.
לסיכום, אם ברצונכם להתקבל אל שורותיו של מוסד השכלה נחשק בתחום העיצוב על רבדיו השונים, תיק עבודות מקצועי הוא המפתח להצלחתך.