עיצובים

עיצוב חדרי ילדים

עיצוב חדרי ילדים הוא נישה בעיצוב פנים, אשר הפכה בשנים האחרונות לחלק מהותי ובלתי נפרד מעיצוב הבית. כאשר אנו ניגשים למלאכת עיצוב חדרי ילדים, עלינו לזכור כי מדובר בחדר, שצריך להיות פונקציונאלי ונוח, אך עם זאת עליו להיות נעים, מזמין, כייפי ויצירתי. חשוב לעצב מרחב אישי, אשר יקנה לילד את הביטחון והחופש לבטא את עצמו ואת שאיפותיו ומנגד חשוב גם לעצב חדר עם גבולות ברורים, אשר יעודד ערכים של משמעת וסדר בקרב הילד.

כך או כך, יש להתאים בין הסגנון העיצובי של חדר הילדים לבין אופיו ואישיותו הספציפית של הילד, תוך שימוש בצבעוניות נעימה, מוארת ורכה.

במאמר הבא, נפרט אודות תהליך עיצוב חדרי ילדים ונלמד כיצד לתכנן נכונה את עיצוב חדר הילדים.

על חדרי ילדים

חדר הילדים הינו חלל, אשר נועד לספק את כל צרכיו ההתפתחותיים של הילד. חדר הילדים הוא המרחב האוטונומי של הילד בבית, בו הוא אדון לעולמו. לפי תפיסה זו עיצוב חדרי ילדים צריך לענות על כל הצרכים הפיזיים, החברתיים, הנפשיים והפסיכולוגיים של הילד.

על אילו פרמטרים יש לחשוב בעת עיצוב חדרי ילדים?

עיצוב חדרי ילדים הוא תהליך. אם ברצונכם לייצר מרחב אסתטי נכון, נעים ומזמין לילדיכם, כדאי להתחשב בפרמטרים הבאים:

  • תקציב – כמו בכל תהליך של עיצוב פנים, גם עיצוב חדר הילדים הוא תהלך המתחיל בתקציב. ברגע, שנדע מהן המגבלות התקציביות שלנו, נדע כיצד לממש נכונה את הקונספט העיצובי, שבחרנו לחדר הילדים.
  • ילד או ילדה? – אחד הפרמטרים המהותיים בעיצוב כרוך בתשובה לשאלה: למי מיועד החדר ? האם מדובר בחדר המיועד לילד או ילדה ? או שמא בכלל מדובר בחדר המיועד להכיל שני ילדים ממין שונה. כמובן, שמין הילד מכתיב את עולם הצבעים, הרהיטים והאביזרים הנלווים לחדר ולפיכך חשוב לדעת עובדות אלו, טרם התחלת עיצוב חדר הילדים.
  • גיל הילד וצרכי הילד – פרמטר נוסף, שיש להתחשב בו הוא גיל הילד וצרכיו האישיים. אם מדובר בתינוק, הרי, שהחדר המשמש למעשה את ההורים, חייב להיות נוח ופונקציונאלי לאם ולתינוק ולכן חייב להכיל פריטים, כגון: שידת החתלה, עריסה, לול, וכורסת הנקה. אם מדובר בחדר המיועד לילד בוגר יותר, הרי שריהוט החדר ועיצובו צריך להיות מותאם יותר לאישיותו של הילד. כך או כך, יש להתחשב באורח חייו ובצרכים האישיים של הילד בנקודת הזמן הספציפית ולעצב את המרחב בהתאם.
  • גודל החדר ומגבלותיו – כל תהליך של עיצוב חדר ילדים חייב להתחיל בחקירת מגבלות החלל וגודלו. במרבית הבתים הישראלים, גודל חדר הילדים הסטנדרטי הינו 2.80 מ' על 3.00 מ', חלל יחסית קטן, שיש לעצבו בחוכמה ולמלאו ברהיטים, אשר לא יצרו תחושה של צפיפות ומחנק. הטריק האולטימטיבי ליצירת אשליה של מרחב וגודל הוא להשתמש בצבעים בהירים כדוגמת: לבן או שמנת, תוך יצירת קונטרסט של רצפה כהה יותר, להשתמש במעט רהיטים בעלי קווים מינימליסטיים הצבועים בגוון בהיר, המתמזגים עם צבע הקירות.
  • ריצפת החדר – האם מדובר ברצפת פרקט, האם זה פרקט טבעי או סינטטי ומה ציבעו, או האם מדובר בפתרונות ריצוף אחרים, ריצוף אריחים, או ריצוף קרמיקה.
  • קונספט עיצובי – תהליך עיצוב מקצועי של חדרי ילדים, חייב להתחיל בקונספט עיצובי. בחירת הקונספט צריך להיעשות מתוך התאמה אל עולם הילד, שאיפותיו, חלומותיו, העדפותיו ואישיותו. חדר, המעוצב מתוך התאמה אישית אל עולמו ואישיותו של הילד, תשרה תחושת ביטחון וייחודיות על הילד ותתרום להתפתחותו.
  • תכנון עיצוב החדר – לאחר שהחלטתם על קונספט עיצובי, תוכלו להתחיל במלאכת תכנון ועיצוב נכונה. תכנון נכון של חדר הילדים צריך לקחת בחשבון את כל הפרמטרים שצוינו קודם במאמר, תוך תכנון נכון של חלל החדר. למשל: אם מדובר בילד מתבגר, חשוב לעשות הפרדה ברורה בין פינת העבודה, פינת הרביצה ואזור השינה, כיאה לחדרי ילדים ונוער.
  • צבע החדר – אחד האלמנטים החשובים בעיצוב הוא בחירת הצבעים הדומיננטיים וגווני החדר, אשר מטרתם לייצר את האווירה הנכונה במרחב. מחקרים הוכיחו כי נוכחות של צבעי פסטל בחדרי הילדים משרה אווירה של רוגע בקרב הילדים זאת לעומת צבעים עזים וחזקים, אשר אינם מומלצים לחדרי ילדים. בעת בחירת הצבעים הקפידו על שילוב נכון של צבעים, כך למשל, השילובים המנצחים הבאים: שמנת ואפרסק, טורקיז ופוקסיה, שמנת וורוד, שמנת תכלת ואפור, ירוק ואפרסק, ירוק פיסטוק וורוד בזוקה.
  • ריהוט החדר – בחירת רהיטי ילדים היא פעולה אשר צריכה להיעשות מתוך שיקול ומחשבה על הטווח הארוך. לפיכך, חשוב לבחור ריהוט איכותי ועמיד בעל גימור מקצועי, העשוי מחומרים טבעיים וצבעים איכותיים. הריהוט הבסיסי לכל חדר ילדים כולל: מיטה, ארון בגדים, שולחן כתיבה, כוננית, שידה ועוד. נסו לתכנן את מיקום הרהיטים בחלל, והימנעו מעומס יתר של רהיטים בחדרי הילדים.
  • פאנג שאווי – עיצוב חדרי הילדים, על פי תורת הפאנג שאווי, חייב להתייחס לפרמטרים במרחב העלולים להשפיע לרעה על הזרימה האנרגטית בחדר. כך למשל: חשוב להימנע מאגירה של חפצים בחלל החדר שכן אלו מונעים את הזרימה התקינה של הצ'י. חשוב להקפיד על כך שכל החומרים בחדר יהיו טבעיים, מקמו את מיטת הילד באזור פנימי ואלכסוני לדלת ולא ממול הדלת וכן הקפידו להציב את מיטת הילד בסמוך לקיר.

לסיכום, עיצוב חדרי ילדים הוא תהליך הכרוך בהשקעה ובתכנון רב. אולם כאשר נעשה בחוכמה ובצורה נכונה, ש בכוחו של עיצוב חדרי ילדים לחולל פלאים במרחב האישי של הילד.