ישנה שאלה עתיקת יומין אשר מעצבי אופנה רבים התחבטו בה וניסו למצוא לה תשובה: האם הבגדים עושים את הבן אדם, או שמא הבן אדם עושה את הבגדים? השאלה המפורסמת הזו היא בעצם מטאפורה לניסיון להבין האם בגדיו של האדם הם המרכז באופנה, או שאולי האדם שלובש אותם הוא העיקר? במהלך לימודי עיצוב אופנה, מתחילים המעצבים הצעירים אט אט לקבל את התשובה: גם וגם.
עיצוב אופנה זה לא רק עיצוב בגדים. זה לתת ביטוי ומעוף לדמיון של המעצב, היוצר. לכן הבגדים הם למעשה דרך של בן האדם לתת לעצמו ביטוי, ומצד שני תהליך היצירה עצמו מעניק משמעות בפני עצמה עבור היוצר.
קורס עיצוב אופנה מאפשר למעצב המתחיל ללמוד על עצמו עולם ומלואו. מעבר ללמידת הפרטים הטכניים, חוקי עיצוב, כללים של עשה ואל תעשה וקווי היסוד של עולם האופנה, בסופו של דבר המימד של היצירה עצמה הוא המימד המרכזי. בעבר, לימודי עיצוב אופנה נחשבו ללימודים טכניים למדי ולא נתפסו ככאלה שבאמת יכולים להיחשב שתהליך למידה אומנותי. אולם, עם השנים תפיסה זו, שלפיה אמנות מסתכמת בציור, פיסול, שירה ומשחק, השתנתה מקצה לקצה וכיום תחום האופנה נחשב לאחד האלמנטים האומנותיים החזקים ביותר שניתן ללמוד.
תהליך דומה עובר כיום גם קורס סטיילינג. בניגוד לעיצוב אופנה גרידא, בקורס סטיילינג לא מלמדים חוקי עיצוב יסודיים ולכן גם לא מלמדים את העיסוק הטכני ביצירת הבגד. תחום הסטיילינג מאגד בתוכו את החבילה החיצונית שכרוכה בהופעה אופנתית: שימוש בבגדים, התאמתם זה לזה, שימוש נכון באביזרים, והתאמת הביגוד לאדם שלובש אותו. עם זאת, מעצב סטיילינג לא חייב להיות בקיא בתהליך ייצור הבגד מבחינה טכנית.
במהלך לימודים אלו המעצב יורד לנדבכי הפרטים, ליסודות הבסיסיים ביותר ולקרביים של התחום. לעומת זאת הסטיילינג הוא יותר התוצאה הסופית, החלקים שמתחברים להם יחדיו, החזון בהתגלמותו של מעצב האופנה. עיצוב אופנה, למרות היוקרתיות שבו, לא יכול להתקיים ללא הסטיילינג, ומאידך גיסא סטיילינג לא היה קיים ללא עיצוב אופנה.
בבואך להחליט האם להתחיל לימודי עיצוב אופנה או לקחת קורס סטיילינג, דעי דבר חשוב: השניים אינם נוגדים זה את זה. הם משלימים זה את זה. תוכלי לקחת קורס עיצוב אופנה ולאחר מכן להמשיך אותו עם קורס סטיילינג, או ההיפך.
כמו בהרבה תחומים שבהם היוצר קנאי לתחומו, מעצבי אופנה רבים מפתחים אהבה בלתי מתפשרת על עניין העיצוב והיצירה ולא מוכנים להחליף את העשייה הזאת במעבר להתעסקות בתוצרים הסופיים בלבד, כמו בסטיילינג.
אולם לעיתים המעבר הוא בלתי נמנע. מעצבי אופנה רבים, מוכשרים ככל שיהיו, עלולים להתקשות במציאת עבודה כמעצבי אופנה נטו. תחום הסטיילינג מצד שני, מציע בדרך כלל יותר הזדמנויות תעסוקה. במוקדם או במאוחר נועדו הדרכים של מעצבים ושל סטייליסטים - שצועדים זה לצד זה בקווים מקבילים – להיפגש.
אין בכך שום טעם לפגם. ההסבה לתפקיד אחר, דומה, מתרחשת גם בתחומים אחרים. יש לזכור שבסופו של דבר כל אחד צריך להתקיים ממשהו, ואם אפשר לשלב את שני התחומים השכנים ביחד לאחר סיום לימודי עיצוב אופנה, הרי זה מבורך.
המאמר נכתב באדיבות המדרשה לאופנה ומקצועות היופי, המציעה מסלולי קורסים בתחום אופנה, איפור ותפירה.